ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου,  σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, σχεδίασαν και οργάνωσαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την «προσεισμική Ζάκυνθο», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης από 3 έως και 6 Απριλίου 2017.

Η σχεδίαση του προγράμματος βασίσθηκε στη Μακέτα (διαστ:. 3,66μ.Χ1,60μ.) της πόλης της Ζακύνθου πριν από τον σεισμό του 1953, δωρεά στο Μουσείο του ζακυνθινού Γιάννη Μάνεση. Ο Μάνεσης επί 14 χρόνια, από το 1972 έως το 1986, έχτισε σε κλίμακα 1:500 τις γειτονιές της πόλης της περιόδου 1930-1950. Για τη δημιουργία της χρησιμοποίησε παλαιά τοπογραφικά, αεροφωτογραφίες, σκίτσα, σχέδια, κάρτες, φωτογραφίες και τις αναμνήσεις του από την αγαπημένη του πατρίδα. Τα σπίτια τα έφτιαξε από φλαμούρι, τα δένδρα από πολύ λεπτό σύρμα, τα φυλλώματα στους φοίνικες από πούπουλα τρυγονιών, τους φανοστάτες από νάιλον, τα βραχάκια από φυσική πέτρα του λιμανιού, τις βάρκες και τα πλοιάρια ξύλινα, τα υψώματα από αλλεπάλληλα φύλλα φελλού.

Αφορμή για την υλοποίηση του προγράμματος στάθηκε η δωρεά στο Μουσείο από τη οικογένεια Μάνεση υλικού που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος κατά την κατασκευή της μακέτας: ενδεικτικά αναφέρεται το αρχικό «δείγμα», διαστάσεων 0,60μ.Χ0,70μ., όπου πρωτοπειραματίστηκε για να διαπιστώσει τις δυνατότητες και τα προβλήματα του εγχειρήματος, προτού αρχίσει την κατασκευή της μακέτας στη μεγάλη «κανονική» βάση, σκίτσα και ιδιόχειρες σημειώσεις του, φωτογραφίες, η σέγα και τα εξαρτήματά της, κουτιά με ποικίλα κατασκευαστικά υλικά και εργαλεία, όπως συρμάτινο νήμα, κομμάτια φελλού, τριμμένο σφουγγάρι, χορτάρι, φλούδες ξύλου, καλαμιές, αθάνατοι, περγουλιές, σταυροί, φοίνικες, λαμπίδες, δέντρα, μια μισοτελειωμένη μαούνα και μισοτελειωμένα δέντρα, ξύστρα, τρυπανάκια, πινέλα, πενάκια.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο του Μουσείου, οι εκπαιδευτικοί με το προσωπικό της Εφορείας θα ξεναγήσουν τους μαθητές στη Μακέτα, στα υλικά και τα εργαλεία που είχε χρησιμοποιήσει ο Μάνεσης κατά την κατασκευή της – δωρεά της οικογένειας - και εκτίθενται προσωρινά στο Μουσείο, θα τους εξηγήσουν τη μέθοδο και τους τρόπους κατασκευής μιας μακέτας. Θα ακολουθήσει βιωματικό πρόγραμμα, στο οποίο οι μαθητές θα επιλέξουν μια γειτονιά ή ένα αντιπροσωπευτικό κτήριο της προσεισμικής πόλης και θα φτιάξουν τη δική τους μακέτα.

Στο πρόγραμμα, για το οποίο τηρήθηκε σειρά προτεραιότητας, θα συμμετέχουν μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 3ου , 4ου  και 5ου  Δ/Σ, καθώς και των Δ/Σ Λιθακιάς, Κερίου και 1ου Ρίζας.

Με την ευκαιρία εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στην κα. Γιάννα Μάνεση και τον κ. Διονύση Μάνεση που με ιδιαίτερη προθυμία και φροντίδα παραχώρησαν στο Μουσείο το πολύτιμο αυτό υλικό, το οποίο ανέλαβε αφιλοκερδώς να μεταφέρει στη Ζάκυνθο το ΚΤΕΛ Ζακύνθου, και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρό του κ. Ηλία Μαλλιά. Ευχαριστίες επίσης οφείλουμε στην αρχιτέκτονα κα. Ειρήνη Κεφαλλωνίτη, για την παρουσίαση του θεωρητικού μέρους του προγράμματος, στην καθηγήτρια εικαστικών κα. Νικολέττα Κάπαρη και την κα. Ελένη Ζησίμου για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση του βιωματικού σταδίου αυτού. Τέλος, καθοριστική ήταν η συμβολή του αρχιτεχνίτη της Εφορείας κ. Βασίλη Σαρρή, ο οποίος επίσης θα μιλήσει για τα υλικά και τα εργαλεία του Μάνεση, του φύλακα του Μουσείου Παναγιώτη Κλαυδιανού, ο οποίος θα παρουσιάσει την προσεισμική Ζάκυνθο, και των φυλάκων του Μουσείου Γεώργιου Κακολύρη και Κωνσταντίνου Καλαμαρά. Ευχαριστούμε επίσης το κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων «ΤΟ ΑΝΘΟΣ» του Ιωάννη Μάνεση.

Για την άμεση ανταπόκριση και βοήθειά τους στην εν γένει υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος ευχαριστούμε τον Διευθυντή της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου κ. Κωνσταντίνο Τζίμα, και την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/θμιας Εκπαίδευσης κα. Αθηνά Τσάτσου.