Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016

23 -25 Σεπτεμβρίου 2016

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου συμμετέχοντας στο φετινό εορτασμό του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς  με γενικό τίτλο «Βία & Ανεκτικότητα» διοργανώνει σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20:00, εκδήλωση στο Μουσείο Ζακύνθου με τίτλο: «Εικόνα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου με σκηνές του βίου του στο Μουσείο Ζακύνθου. Ένα αριστούργημα περιμένει τα χαμένα του κομμάτια».


Ο πρώτος ομιλητής, ο κ. Διονύσιος Φλεμοτόμος, εκπαιδευτικός, θα αναφερθεί στην ιστορία του ερειπωμένου σήμερα ναού της πόλης της Ζακύνθου, από όπου και προέρχεται η εικόνα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.


Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα και ο αρχαιολόγος κ. Νικόλαος Κωνστάντιος στην ομιλία τους με τίτλο «Περιπέτειες μιας εικόνας» θα εστιάσουν στην εικονογραφική και στιλιστική παρουσίασή της. Επίσης, θα σχολιαστεί το φαινόμενο της συγκρότησης συλλογών βυζαντινών έργων τέχνης στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα.


Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην εικόνα και παρουσίαση πιστού αντιγράφου ενός από τα ελλείποντα τμήματα της εικόνας του Μουσείου Ζακύνθου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και περιλαμβάνει τρία από τα συνολικά έξι αποκομμένα εικονίδια που περιβάλλουν το κεντρικό θέμα του ένθρονου αγίου.


Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.


Υπενθυμίζουμε πως το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.